Kontur

Vi taler med Thomas Brunstrøm

Kender du Thomas Brunstrøm? Sammen med vennen og illustratoren Thorbjørn Christoffersen står han bag de populære bøger om den excentriske Sallys far i de lidt for stramme jeans, heavy metal t-shirt og sin helt egen tilgang til opdragelse. Da Sallys far var barn, sov han i en papkasse, spiste bussemænd til aftensmad og gik til Italien på ferie, kun for at vende om da han kom dertil, fordi ferien var slut… Hvis du ikke har læst bøgerne om Sallys far, så giv dem i julegave til en, du holder af, der fortjener et godt grin såvel som en god historie – du vil ikke blive skuffet.

  

Hvor meget af Sallys far er fiktion, og hvor meget er virkelighed?

Det er vel cirka 50-50. Jeg har – altså henne i virkeligheden – to børn, der hedder Sally og Eddie og en kone, der kun går i leopardtøj. Mine børn synes tit, jeg er pinlig, jeg går primært klædt i sorte T-shirts med bandlogoer, jeg bander lidt rigeligt, jeg kan godt lide at fortælle historier om min barndom, uden at nogen som sådan har bedt om det, jeg er en ret dårlig taber, jeg anerkender ikke brugsanvisninger, jeg er vildt god til at lave bomber i pools og jeg bliver lidt rigeligt dramatisk, når jeg har influenza. Men ellers er Sallys far-bøgerne fri fantasi!

Du har skrevet en bog, der hedder Sallys far kringler julen – hvordan kringler I selv julen hjemme hos jer?

Mine børn har egentlig et ret afslappet forhold til både gaver og jul som sådan. Det er et primært mig, der pisker en stemning op, går lidt for meget op i pakkelegen og er ham, der synes, vi bare skal synge det første og sidste vers af julesangene, så vi kan komme hurtigt til gaverne.

Hvorfor mener du, det er vigtigt, at børn læser bøger?

Jeg tror på, at bøger kan give børn oplevelser, som de ikke kan få andre steder, og så pirrer bøger fantasien, og ens fantasi er verdens bedste underholdning!

I Sallys far-bøgerne hører vi også om Sallys mor, men vi får hende aldrig at se, da hun er skjult bag diverse genstande – hvorfor må læserne ikke møde Sallys mor?

Oprindeligt handlede det om, at Thorbjørn og jeg syntes, at vi havde læst rigtigt mange bøger for vores børn, hvor det ligesom var moren, der var den vigtigste forælder og ordnede alting. Det harmonerede ikke rigtigt med virkeligheden hjemme hos os, hvor vi hentede lige så meget i børnehaven og smurte lige så mange madpakker som vores respektive ægtefæller. Så vi syntes, at der manglede en sjov og farverig børnebogsfar, og så måtte moren altså lige ryge lidt ud til siden. Og så er det bare blevet sjovt, at alle er nysgerrige på, hvordan hun egentlig ser ud, men det får man nok aldrig opklaret.

Sallys far-bøgerne er jo et kæmpe hit blandt danske børnefamilier. Hvad tror du er årsagen til bøgernes store succes?

Jeg tror, at rigtig mange børn kan identificere sig med universet og med far-figuren, og det er jo altid godt. Og så hjælper det nok også på sagen, at voksne som regel også synes, bøgerne er sjove. Det spekulerer jeg i hvert fald en del i, at de skal kunne. Der kan opstå noget ret magisk, når voksne og børn griner sammen. Ikke nødvendigvis af præcist det samme, men i hvert fald samtidig.

Kunne man forestille sig, at Sallys far kommer som læs-selv til de lidt større børn?

Der er ingen aktuelle planer i den retning, men det lyder da omvendt ikke som nogen dum idé. Så måske!