Legetøj

Vi holder ikke op med at lege, fordi vi bliver gamle – vi bliver gamle, fordi vi holder op med at lege

Leg og Læring

Børn elsker at lege, og spændende legetøj er en helt uundværlig del af barndommen. Måske kan du selv huske følelsen af at være opslugt af en rigtig god leg, hvor fantasien fik frit løb og omverdenen forsvandt omkring dig?

Når dit barn hygger sig med legetøj, er det ikke kun skæg og ballade. Faktisk har det stor betydning for barnets følelsesmæssige, fysiske, intellektuelle, sociale og sensoriske udvikling. For selvom små babyer ikke leger i ordets traditionelle forstand, så ved vi, at sjove former, klare farver og lyde stimulerer hjernen allerede fra det helt tidlige babystadie.

For børn er leg og læring to sider af samme sag, men det er ikke helt ligegyldigt, hvad dit barn leger med, slår legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold fast.

 

For børn er leg og læring to sider af samme sag. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad dit barn leger med, slår flere forskere fast. Eftersom små børn udvikler sig ved at sanse, er det essentielt at legetøjet stimulerer de fem sanser. Hvis du vælger legetøj med flere funktioner og klare farver til det lille barn, er du altså godt på vej til at understøtte udviklingen.

Skab rammer for trivsel

Derudover er det vigtigt at vælge legetøj, der passer til dit barns alder. På den måde får du understøttet den læring, der foregår på det alderstrin, dit barn befinder sig på. Det er altså ikke en god idé at vælge legetøj, der i virkeligheden er egnet til større børn. Det handler om, at barnet skal kunne gennemskue legetøjets funktion. På den måde undgår du at barnet føler nederlag, når det ikke kan afkode legetøjet. Hvis du derimod stiller spændende, alderssvarende legetøj til rådighed, får du skabt gode rammer for trivsel gennem hele barndommen.

I Konturs legetøjsbutikker er personalet sande legeeksperter, der ved lige præcis hvilket legetøj, der passer til dit barns alder og udvikling.

Tag gerne dit barn med ind i butikken, så får du hurtigt en idé om, hvilket legetøj, der kan skabe den stimulerende leg, som giver timevis af fordybelse og udvikling.

Leg med sand

Hvis I har en sandkasse i haven, er I hjulpet godt på vej, hvad angår at aktivere børnene udenfor. De fleste børn elsker nemlig at fordybe sig i en sjov leg i sandkassen.

Men har du nogensinde tænkt over, hvor mange muligheder, der er for at lege varieret i sandkassen? Udover de oplagte lege, der handler om at lave flotte sandkager eller bygge sandslotte eller bilveje, så viser vi nedenfor 2 andre muligheder.

Sansestation

Sand og vand er sjove elementer hver for sig, men kombinerer man dem, er der lagt op til timevis af sjov og stimulerende leg.

Fyld sand fra sandkassen i et stort kar og hæld en smule vand i, så sandet kan formes til kanaler der leder vandet eller dæmninger, der stopper det. 

Alternativt kan sandkassen omdannes til et tropisk strandlandskab for Barbie-dukkerne eller LEGO-figurerne. 

Dino-habitat

Hvis du har et barn eller barnebarn, der er vild med de forhistoriske kæmpeøgler, er det oplagt at omdanne sandkassen til et dino-habitat.

Lav huler hvor dinosaurerne kan søge ly fra deres fjender og stik grene ned i sandet, så ligner sandkassen snart til forveksling et landskab fra Juratiden. Her kan vandelementet også kombineres, så I kan lave vandhuller til dyrene.

Leg med kridt

Det er super sjovt at få lov til at udfolde sig kreativt i et lidt større format end på A4 papirets begrænsede flade. Til det formål er jeres indkørsel eller vejens fortove de perfekte lærreder for børnene.

Hinkebane

Tegn en hinkebane med f.eks. 9 ruder. I hver rude skriver du tallene 1-9. Tag en sten og kast den ind i den første firkant med tallet 1. Nu skal der hoppes på ét ben, men uden at berøre firkanten med et-tallet, hvor stenen ligger. På tilbagevejen skal stenen samles op mens du står på ét ben i rude 2 og hoppe over rude 1 stadig på ét ben. Herefter skal du ramme med stenen i firkant nummer 2.

Kryds & bolle

For at spille det, skal du tegne 9 felter, og så gælder det i al sin enkelthed om at få tre på stribe enten diagonalt eller på kryds og tværs.

Det er et perfekt spil til børn allerede fra 4 års alderen og de lidt større børn kan bruge det til at lære at tænke et par træk frem i tid. 

Bilbane

Legeværelsets bilpark kan med fordel tages med udenfor i forårs- og sommerhalvåret, hvor fliseterrassen kan omdannes til spændende veje med bakker, skilte, lysreguleringer og vegetation. 

Prøv også at tegne veje i stort format, så børnene kan drøne gennem dem på scootere – det er super sjovt og kan også bruges til at øve det at færdes i trafikken.

Labyrint

Ligesom med bilbanerne kan I med fordel hygge jer med at lave labyrinter i lille eller stort format.

Børnene vil helt sikkert fryde sig ved at skulle finde vej gennem en stor labyrint med masser af blindgyder og forhindringer – det er kun fantasien, der sætter grænser.