Kontur

Interview med Ellen & Hella

I har valgt at skrive en bog om menneskets bedste ven. Hvad giver jeres hunde jer, som giver så stor betydning, at I måtte skrive en bog om det? 

Hella: Ubetinget kærlighed. Total tolerance, uanset hvor uglet ens hår er, uanset om man kommer fuld hjem med en lampeskærm på hovedet. Altid begejstret for at se en uanset hvor dårlig morgen-ånde, man disker op med. Den er faktisk velkommen, gerne sammen med sure tæer i saftevand. Det er jo ellers ikke velset på mange arbejdspladser. Selvom jeg spotter en tendens i ungdommen til at springe hvert andet bad over. Det bliver hundene glade for…

Ellen: Den hund, man har, spejler, modtager og gengælder al den kærlighed man giver. Hunden er den evige makker, den gode ven, som stiller sig selv og sin pels til rådighed, når man er glad eller ked af det. Hunden er legekammerat og sjælesørger i et væsen. Et hjerte på fire ben, og det skal hunden have virkelig meget tak for derfor denne bog.

I bogen kan man læse om nogle af de mange hunde i vores kulturhistorie. Er der nogle af disse historiske hunde, der har gjort stort indtryk på jer? 

Hella: Odysseus’ hund Argos, som lige akkurat når at slikke den store helts hænder efter at den har ventet på ham i tyve år. Så udånder den med et hundesuk. Det er en smuk historie om trofasthed. 

Ellen:  Historien om Balto, der med sin udholdenhed og kærlighed faktisk redder en hel landsbys børn, er meget rørende. En flymotor var frosset fast, og den vigtige eliksir, der kunne redde børnene, kunne ikke nå frem. Hvad gør man så? Man kalder selvfølgelig på en hund. Balto og hans spand løb 1600 km med eliksiren til børnene. 

Hvad er jeres oplevelse af at gå i en fysisk boghandel?

Hella: Elsker at gå i boghandel. At tale med den kloge, velorienterede boghandler. Få anbefalinger. Røre ved bøger, kigge i bøger, lugte til bøger og købe bøger!

Ellen: Åh, det er noget af det bedste. Jeg er næsten vokset op i en boghandel, da min mor er uddannet boghandler. Som Hella siger: Lugte, røre, købe bøger og tale med belæste dejlige boghandlere, der også elsker bøger.

Er der nogle specielle traditioner forbundet med julen, hvor jeres hunde spiller en rolle? 

Hella: Hunde skal have julegaver for ejerens skyld. De skal være nemme at pakke op og helst kunne spises eller sige en pivelyd eller begge dele. Så sluger hunden sin gave, mens ejeren sidder helt grådlabil over, hvor dejligt det er at give. Julen er hundenes fest! Og børnenes bevares! 

Ellen: Hundene er meget glade i julen, fordi der spises så meget, og derfor kan de tigge endnu mere end de gør til daglig. Og da julen er hjerternes fest, er menneskene også lidt mere tilbøjelige til at give hundene små smagsprøver ved bordet og under oprydning. Så er der knas, som hundene også skal smage og selvfølgelig alle de spiselige julegaver, menneskene giver hundene. Julen er en vidunderlig tid for hunde.

Har jeres hunde bundet jer tættere sammen som venner?

 Hella: I den grad. Først fik Ellen hund, og da Darwin nogle år efter kom ind i vores liv, forstod jeg pludselig alle de nye følelser, som Ellen havde prøvet at forklare om hundekærligheden. Og vi fik et nyt sprog sammen. Og en masse at grine af. For hunde er jo det sjoveste i verden. Vores hunde har også givet os vigtige udfordringer og gode redskaber til konfliktløsning, som vi også har kunnet bruge i vort arbejde og parforhold, for der var lidt indkøringsvanskeligheder i hunde-begyndelsen. Purdey var en smule reserveret, og Darwin var Betina fra parallelklassen og forstod ikke, at nej betyder nej. Men nu går det så fint. Vores hunde er jo blevet nogle ældre damer, så de ligger gerne og snuer, men så er dejlige Ruby heldigvis kommet til, en stor hundepersonlighed, som i den grad, kan sætte fut i fejemøget og få dem op på lakridserne. 

Ellen: Yes alt det Hella siger

Hvad er jeres bedste råd til familier, der ikke har hund?

 Hella: Få en hund medmindre børnene har allergi. Og dog. Måske kan I finde et godt sted, de kan bo ude på en gård? Med masser af frisk luft. I kan besøge dem i weekenderne. Men selvfølgelig kan man også beholde børnene og se hundevideoer på YouTube. Det er bare ikke helt det samme…

 Ellen: Få en hund hurtigt. Hvis det ikke er muligt, og man ikke synes, man har plads og tid, så kan man altid låne nogens hund eller hjælpe med at passe eller bare gå tur med en lånehund en gang imellem. Det gjorde vi, inden vi fik vores egen hund, og det dækkede noget af hundebehovet MEN skabte også stor længsel efter egen hund. Det skal man lige vide. At låne en hund en gang imellem er bedre end slet ikke at have en hund i sit liv.