Kontur

Interview med Iben Mondrup

Iben Mondrup er en anerkendt dansk forfatter, kendt for sine dybtgående og stemningsfulde romaner, der ofte kredser om relationer og det menneskelige sind. Hun har en baggrund som billedkunstner og har boet i Grønland i mange år, hvilket har præget flere af hendes værker. Med sin skarpe pen formår hun at skabe fortællinger, der både rører og udfordrer læseren. Mondrup har tidligere udgivet flere prisvindende romaner, og nu debuterer hun som børnebogsforfatter med bogen “Ild”, der udforsker barnets verden på en poetisk og kraftfuld måde.

 “Ild” handler om at finde hjem. Hvordan definerer du “hjem” i denne historie?

For Ravn og Ild er et hjem det sted hvor de kan være trygge og høre til. Mange børn oplever i perioder af deres liv at de er anderledes, eller at de ikke bliver set som dem de er. Det er utrolig vigtigt at vi har nogen at høre sammen med og et sted at høre til. Nogle gange kan et venskab være et hjem. Nogle gange er det en familie. Andre gange er det et sted, et hus eller en by. 

“Ild” er din første bog for børn. Hvad inspirerede dig til at skrive denne historie?

Jeg har jo skrevet flere bøger om børn, men ikke til børn, og det fik jeg lyst til 🙂 Jeg fik lyst til at skrive en historie hvor børn kan mere end de troede. Selvom man måske føler sig alene, er der altid nogen at høre sammen med et sted.

Ravn og pigen i “Ild” drager ud på en rejse i vinterlandskabet. Hvad betyder naturen og landskabet i denne fortælling?

Naturen er næsten en karakter i sig selv, fordi den er fuld af opgaver og forhindringer som skal løses og overvindes. Heldigvis er Ravn og Ild nysgerrige og kloge og ikke mindst modige. Sammen kan de meget mere, end de kan alene. 

Hvordan var det at arbejde med illustrationer til din første børnebog?

Ret tidligt læste Kristian med på min historie og begyndte at tegne. Da han viste mig sine første skitser, blev jeg så overvældet og glad. Han har præcist ramt nerven i Ild sådan som jeg selv oplever den. Hans illustrationer har inspireret mig meget under hele skrivningen

 Hvad håber du, at både børn og deres forældre tager med sig efter at have læst “Ild”?

Da jeg var barn, havde vi ikke fjernsyn. I stedet læste vores forældre med os om aftenen. Jeg håber mange voksne og børn vil læse bogen sammen. Der er mange ting at snakke om i historien, det har jeg selv oplevet når jeg har læst den højt for børnene i min familie. Man går og grunder over ting man læser, og dem kan man med fordel dele med hinanden. Jeg håber bogen vil få et langt liv under læselampernes skær.